Kan man bygge på Mars? 

Restaurant BETA, 8. november 2018

Af Tina-Henriette Kristiansen
Fotos: Anja Danielsen

Keywords: Flyvende mad, bygninger på Mars, eksploderet pizza, aktiv deltagelse, råmaterialer, byggematerialer, bæredygtighed og helium

 

Strøjer Tegl, Phønix Tagmaterialer, Knauf og Skandi-Bo bød på en anderledes og inspirerende aften hos restaurant Beta i Sonnegade, Århus.

De 40 indbudte gæster var arkitekter fra byens tegnestuer, og humøret var højt til dette utraditionelle arrangement, hvor arkitektkollegaer, kokke og leverandører skulle nørde med dagens råmaterialer, hvad enten det var byggematerialer eller mad.

Rammerne var flotte, hyggelige og med en særlige intim stemning hos Beta, hvor kokken Mads Nybro bød på oplevelse, involvering og fantastisk mad. Mads Nybro lagde ud med at fortælle at maden ikke var helt traditionel. Forretten var således “Eksploderet Pizza” tilberedt af gæsterne selv i en serie opstillede Mikrobølgeovne, som i sig selv havde forsaget en del undren inden da, en fantastisk smagsoplevelse.

Herefter steg stemningen yderligere, da Mads introducerede den næste ret heliumfyldte handsker dyppet i div. lækkerier. Flot demonstreret af Mette fra SHL kunne man så høre effekten af bagefter at indhalere heliummet fra handskerne og snart summede rummet med sjove stemmer og latter.

Det hele blev krydret med indlæg ved Tina-Henriette Kristiansen, Arkitekt som bl.a arbejder ved det amerikanske rumagentur NASA. Tina-Henriette fortalte om NASAs Deep Space Habitation, den første bolig på Mars på den forbindelse, og den første bemandede mission til den røde planet. Oplægget omhandlede ligeledes forskellige konceptuelle muligheder for sådanne boliger med materialer fundet på Mars som f.eks. 3 D printning i regolit eller is, Mars “mursten”, lava tunneller mm. Men måske ligeså interessant, hvordan man kan bruge den forskning og teknologi i fremtidens arkitektur på Jorden med nye klimatiske udfordringer.

Herefter fortsatte aftenens program med i alt 5 fantastiske og spændende retter.  I pauserne kunne man se og røre råmaterialer fra leverandørerne og få en dialog om produkter og bæredygtighed understøttet af laboratorieudstilling med kolber indeholdende div. råmaterialer.

 

Phønix Tagmaterialer A/S: Sedum, skifergranulat, bitumen, SBS og fyldstof.

Knauf: Naturgips, Industriel restgips og genbrugsgips.

Skandi-Bo: Aluminiumsprofiler og glas.

Strøjer Tegl: Rå-ler, knust tegl, procesvand, skærestøv, granuleret stenuld, kalk til rensning røggasser.

 

Tak for en spændende og utraditionel aften – det blev et skønt sammensurium af oplevelser, som bød på næring og bobler – både til koppen og tankerne.

Udgivelsesdato - 3.januar 2019
«
»