Le Grand Finale på årets cykel studieture

Af Tina-Henriette Kristiansen

Årets tredje og sidste “på vej hjem” cykel studietur arrangeret af Strøjer Tegl og Saint Gobain Weber, med hjælp fra Tina-Henriette Kristiansen fra Det Kongelige Danske Kunstakademis Arkitektskole.

Turen gik denne gang til Nordhavn i København og deltager antallet steg endnu engang til hele 67 cyklister, i form af indbudte arkitekter fra mange af byens tegnestuer. Moderator på denne tur var Søren Rasmussen fra ONV Arkitekter, der bød alle velkomne og var herefter parat med skarpe spørgsmål omkring dagens udvalgte bygninger.

Foto: Anja Danielsen

Foto: Anja Danielsen

Første punkt på programmet var Pakhuset på Langelinie præsenteret af Trine Hedeager Harboe fra Lundgaard & Tranberg arkitekter. Et imponerende hus der tager dialogen med de gamle teglstens pakhuse op, idet den også rejser sig direkte fra jorden uden sokler. Et massivt murstensværk med klassiske røde blødstrøgen mursten fra Strøjer Tegl, der spiller på identiteten som masse, med de gamle pakhuses relative små åbninger, i denne nye fortolkning er åbningerne til trods ganske store, men via bearbejdningen af hullerne omkring disse, valget af vinduespartier og detaljen med at videreføre teglsten op i tagfladen. Bygningen fremstår som en smuk, tung masse der spejler sig flot i fortidens pakhuse fra Københavns havneområder.

Trine fortalte ligeledes om den indbyggede naturlige luftventilation, samt mange andre detaljer, ligesom vi fik mulighed for at besøge foyeren med dennes fine virvar af trapper og fremskudte reposer i det store indre atrium. Et rum der nærmest Esher agtig, fremviser myriader af trapper og fremspring, der gør det umuligt at gennemskue, hvordan man kommer op på øverste etage fra foyeren. Vi besøgte ligeledes en større del af den øverste endnu ubeboede etage, hvor man tydelig så systemet hvorefter de store rum kan nedbrydes i mindre volumener for at varetage forskellige lejeres ønsker hertil. En flot detalje var ligeledes de mange forskellige vinduers huller, som giver forskellige udsnit af den helt fantastiske udsigt og på den måde skabes indrammede “billeder” af udsigten.

Foto: Anja Danielsen

Herefter fik vi alle lidt motion på vej til dagens næste punkt, Entasis Arkitekters egen tegnestue, Kanonhuset, præsenteret af Christian Cold. Et projekt som tegnestuen modtog en Store Arne for i 2017. Et meget personligt projekt der ligger i området Levantkajen hvor netop Entasis vandt konkurrencen om udvikling af området. Et område hvor våbenproduktion og industri tidligere havde til huse og som byder på mange fine detaljer fra områdets historie.

 

Christian fortæller ligeledes om hvordan man kan tillade sig at træffe nogle andre og lidt mere alternative valg når man bygger for sig selv. Således er der skabt en tegnestue fyldt med personlighed, sjæl og smukke detaljer. Bygningen indeholder både boliger af forskellig størrelse og Entasis egen tegnestue i en bygning der refererer til omgivelserne med anvendelsen af røde teglsten, men står frem fra omgivelserne med smukt og klassisk recesmurværk, som er resultat af opmuring med dansk format dybde 108 mm. og bredsten med dybde 168 mm.  i smuk kombination, og derudover match og harmoni med rød fuge.

 

 

Foto: Anja Danielsen

Sidste punkt på dagen var The Silo af Cobe Arkitekter, præsenteret af Sune Mogensen. The Silo er en transformation af den gamle kornsilo fra 1962, der fremstod rå og isoleret og skulle som resten af området transformeres fra et industriområde til en ny bydel. Siloen med et footprint på 12x45 meter og en højde på 60 meter har altid været en markant bygning på Nordhavnen. Ved at bevare bygninger som siloen, bevares ligeledes en del af fortællingen om området og dets forskellige industrielle landmarks.

 

Foto: Anja Danielsen

Foto: Anja Danielsen

Vi besøgte udstilling af By & Havn om Nordhavns udvikling, som man finder i stueetage. Her fornemmer man bygningen indre rå karakter og det gridsystem på 4,5m x 4,5 m som bygningen er bygget op af.  Udenpå den gamle struktur er der lagt en klimaskærm med indbyggede altaner, alt udført i galvaniseret stålfacader der bidrager til at bibeholde bygningens monolitisk udtryk. Betondele fjernet fra Siloen for at skabe huller i den ellers lukkede struktur er genanvendt som belægning i området omkring siloen.

 

”Vi har lagt vægt på, at vinderteamet har skabt et bykvarter, der generelt lægger op til fællesskab, liv og bevægelse i alle byrum, frem for mere formelle og repræsentative byrum. Levantkaj vil blive oplevet som en sammenhængende helhed og dog med forskelligartede lokale særkender”, siger Chef for Planlægning & Arkitektur Rita Justesen, By & Havn.

Som afslutning på dette fine besøg blev der budt på forfriskninger i restauranten på bygningens øverste etage. Med panoramaudsigt fra 17. etage og en aktiv diskussion blev dette et flot punktum for årets tre studieture.

Foto: Anja Danielsen

Udgivelsesdato - 20.december 2018
«
»