Når æstetik og bæredygtighed er et krav

Design og arkitektur handler om visioner og æstetik.

Men arkitektur er også det muliges kunst, hvor økonomi altid kan sætte grænser for, hvad der er muligt.

For arkitektfirmaet ONV, som udarbejder løsninger med præfabrikerede elementer, var udfordringen, at Københavns Kommune krævede, at der skulle anvendes tegl i byggeriet for AKB i den nordlige del af Arenakvarteret i Ørestad. For hvordan integrerer man tegl i byggeri med præfabrikerede elementer?

Nye æstetiske krav til billige boliger

De nye almene familieboliger opføres i 3, 4 eller 5 etager og vil efter størrelse koste mellem 6.000 og 10.000 kroner om måneden, når de efter planen står færdige i 2017. Tanken bag byggeriet er, at det skal være muligt for alle at få en billig lejebolig i København.

Kravene til alment boligbyggeri er anderledes end for 20 år siden. Der tænkes mere æstetisk langtidsholdbarhed samt bæredygtighed. Dette, kombineret med økonomiske krav samt byggehastighed, stiller nye krav til både arkitekter og producenter af byggematerialer.

”Vi var nødt til at finde en alternativ løsning for at kunne inddrage tegl i byggeriet, fordi der ikke er økonomi til at opføre teglstenshuse”, fortæller arkitekt Søren Rasmussen fra ONV.

En bæredygtig løsning på flere måder

De på daværende tidspunkt tilgængelige beklædningstegl fra Strøjer Tegl var dog mindre og dyrere, end projektet kunne bære økonomisk. Derfor indledte Søren Rasmussen og Strøjer Tegl et samarbejde om at udvikle en ny slags beklædningstegl, der var større og billigere at producere. Resultatet blev en asymmetrisk u-profil, med to skruehuller.

”Sammen med Strøjer Tegl udviklede vi større elementer, der kan monteres direkte på facaden og dermed skabe en løsning, hvor husene fik en bæredygtig facadeisolering med lige netop det æstetiske udtryk, som stemte overens med de krav, Københavns Kommune og stadsarkitekten stillede til byggeriet”, fortæller arkitekt Søren Rasmussen.

Starten på Brick_Lab

Beklædningsteglen blev grundlæggende den byggesten, som har skabt konceptet bag Brick_Lab.

”Man kan sige, at samarbejdet med ONV var det, der gav Strøjer Tegl det skub, der skulle til for at udvikle os i en ny retning. Vi havde i princippet allerede et unikt produkt. Men et konkret krav fra en arkitekt gjorde, at vi var nødt til at udvikle produktet endnu mere. Der opstod tanken også om, at vi burde arbejde endnu tættere sammen med branchen, når der skal udvikles nye teglprodukter. Så byggeriet i Ørestad var faktisk startskuddet på vores udviklingsafdeling, Brick_Lab”, fortæller Flemming Rasmussen fra Strøjer Tegl.

Hos Brick_Lab skaber vi rammerne for, at industrialisering ikke behøver at kompromittere hverken arkitektur eller kvalitet. Derfor er samarbejdet med arkitekter som Søren Rasmussen essentielt for at kunne udvikle endnu flere produkter, som kan sættes i produktion og anvendes konkret i nyt byggeri.

–”Jeg ser meget frem til at arbejde sammen med Brick_Lab i fremtiden. Forhåbentlig kan vi i fællesskab udvikle endnu flere bæredygtige og økonomisk fornuftige teglløsninger, som kan bruges i fremtidige projekter hos ONV”, siger Søren Rasmussen.

Udgivelsesdato - 15.september 2016
»