Studietur i Carlsbergbyen

Af Tina-Henriette Kristiansen

– Det bød på godt vejr og et stort antal deltagere, da Strøjer Tegl og Saint Gobain Weber inviterede til årets anden studie-cykeltur, hvor 44 arkitekter fra mange af Københavns inviterede tegnestuer deltog.

Studieturen blev igen indledt af vores moderator Thomas Käszner, 3xN, der gav en introduktion til Carlsberg området, et område der byder på store historiske vingeslag fra ølbryggeriet og personerne bag denne, der har resideret her fra 1847-2008, hvorefter produktionen flyttede til Jylland. Den nye plan for området inkluderer 3.000 boliger, uddannelsesinstitutioner, supermarkeder, butikker, caféer og S-togstation, Carlsberg Station, i alt 567.000 m2. Tilsammen danner disse en karakterfyldt ny bydel der i høj grad bærer sin identitet i mødet mellem de smukke gamle bygninger og de nye.

“Et helt nyt bykvarter med en helt central placering, bygget på en historisk grund med masser af sjæl – dét er et visionært projekt på niveau med det bryggeri, som J.C. Jacobsen anlagde på Valby Bakke for 170 år siden.”

Jens Nyhus, adm. direktør i Carlsberg Byen

Teglnørderi og detaljer

Først besøgte vi Praksis Arkitekters Forskerboliger, præsenteret af Henrik Jahn fra Praksis. Et fascinerende byggeri hvor man hurtigt ser, hvorfor byggeriet vandt prisen ARNE i 2017. Et gennemført byggeri med fine detaljer og en flot integrering i området. Bygningen taler både med nabo bygningen ”De Hængende Haver” i sin detaljering af teglstenene, samt farveskalaen og arkitektoniske elementer fra den gamle “dansehal” på den anden side. Meget smukt tænkt, ligesom byggeriet byder på mange fine detaljer, vinduesskodder med Carlsberg-logoer der giver bygningen et forfinet og eksotisk præg på nær hold. De vendte tegl i facaderne giver en meget udtryksfuld facade med dramatiske skyggevirkninger på en flot solskinsdag som denne. Et spændende projekt med unikke tegldetaljer.

Herefter besøgte vi Europa skolen tegnet af Nord Arkitekter og Vilhelm Lauritzen Arkitekter Bygningen blev præsenteret af Henrik Strømsvik fra Vilhelm Lauritzen Arkitekter, med støtte af en meget engageret vagt der stolt viste os rundt indenfor, som et lille ekstra indhold til dagens program.

Europaskolen, der har plads til ca. 900 folkeskole og gymnasieelever på sine 14.000 m2, er inspireret af den historiske kontekst.

Fra gaden bevæger man sig gennem bygningen ind i gårdrummet. Hvor man mødes med en eksplosion af sanseindtryk, hvor generationer af teglbyggerier, samt den smukke snoede skorsten bygget i 1900, mødes og danner et gårdrum med en helt særlig karakter, her fornemmer man i høj grad det historiske vingesus og Carlsbergbyens særlige identitet. Europaskolen kvitterer med hilsner til omgivelserne, via udtrykket i murværket der integrerer guldfarver fundet i omgivelserne, samt detaljer og fremspring i murværket som på de ses på skolen og den tilhørende sportshal.

Forskerboligere 
Foto: Anja Danielsen

Europaskolen
Foto: Anja Danielsen

Nabobygningen, et kontorbyggeri ligeledes tegnet af Vilhelm Lauritzen Arkitekter og præsenteret af Kathinka Bødtker-Næss Larsen, med smukke klassiske teglsten fra Strøjer Tegl. Byggeriet står stadig ufærdigt men giver løfter om smukke detaljer med tegl sålbænke og tegl anvendt i en nærmest relief-agtig facade.

Der blev diskuteres lokalplaner og hvordan der kan opstå forhindringer og nye muligheder via disse. Således er der på kontorbyggeriet anvendt en anden opmuring i tegl for at imødekomme lokalplanens krav til maksimale antal mog på denne måde adskiller bygningen i 2 visuelle volumener.

Kontorhuset Carlsbergbyen
Foto: Anja Danielsen

Kontorhuset Carlsbergbyen
Foto: Anja Danielsen

“Vi bygger en elegant familie
af huse, hvis slægtskab diskret
træder frem af facaderne”

Christian Tilma, Praksis Arkitekter

På vej til det sidste byggeri gjorde vi holdt på pladsen for ADEPTs fremtidige byggeri Theodora Hus i Calsbergbyen. Her forklarede og viste Anja Danielsen fra Strøjer Tegl en mock-up af et nyt projekt, hvor de i samarbejde med Adept har udviklet en ny Shape sten, hvor formen på teglstenene giver et helt nyt udtryk i teglfacaden. Adept har designet denne type af tegl til projektet, som vil blive muret i kombination med almindeligt dansk format. Det bliver spændende at se resultatet i 2019.

Det sidste punkt på programmet var Bindesbøll Hus og Heiberg Hus, der indgår i en arkitektonisk sammenhæng, og begge er tegnet og præsenteret af Praksis Arkitekter. Her ses en spændende anvendelse af tegl, med brug af variation i nuancer samt en karakteristisk detalje med at vende stenene over vinduespartiet. Variationer der sammen med variationer i volumener og fremspring skaber et charmerende gårdmiljø med masser af stemning.

Shape sten fra Strøjer Tegl

Bindesbøll Hus og Heiberg Hus
Foto: Anja Danielsen

Arkitema
Foto: Anja Danielsen

Arkitema
Foto: Anja Danielsen

Herefter gik turen afslutningsvis til Arkitema og deres nye flotte kontor, hvor der blev budt på forfriskninger og diskussion på tagterrassen.

 

Udgivelsesdato - 11.december 2018
«
»