Studietur til Ørestaden

Af: Tina-Henriette Kristiansen

Det regnede, regnede og regnede… non stop. 

Alligevel var der en god oplevelse i vente, til de der trodsede regnen og mødte op, da Strøjer Tegl og Saint Gobain Weber bød på deres første studie-cykeltur for mange af byens tegnestuer. En del valgte at tage regnens udfordring op og mødte op i Ørestaden d. 30. August.

Studieturen blev indledt af Thomas Käszner fra 3xN, der gav et historisk rids af Ørestaden. En fortælling der både kunne berette om historiske begivenheder, som henrettelser på Fælleden og de arkitektoniske greb, der blev skitseret i arkitekt konkurrencen om Ørestaden i 1994. Efter den oprindelige konkurrence i 1994 fulgte ændringer og nye konkurrencer for udviklingen af området, alt sammen med målet om at skabe et nyt område til: 20.000 nye indbyggere, 80.000 arbejdspladser samt 20.000 studerende i Ørestaden i løbet af 20-30 år.

Foto: Anja Skovdal Danielsen

3 måder at arbejde med tegl.

Det første byggeri vi besøgte var AKB Almene  boliger+  præsenteret af Søren Rasmussen ejer af ONV arkitekter. Søren beskriver, hvorledes en optimering og raffinering af disse billige AlmenBolig+ typer, som er lavenergiboliger med en lavere husleje. ONV har forfinet og udviklet konceptet gennem generationer af bygningstype, som gennem et antal af lignende projekter.

I netop denne bebyggelse har samarbejdet med Strøjer Tegl resulteret i billigere teglfacader med ophængt tegl, i kombination med naturlige nuancer og en vis tyngde har skabt netop denne bebyggelse. Resultatet er en spændende og varieret bebyggelse, trods de blot 2 bygningstyper. Ved at vende og dreje de 2 typologier fremstår bebyggelsen spændende, varieret og med mange forskellige mellemrum.

Desuden findes der flotte detaljer og et udtryk, der på ingen måder signalere almen boligbyggeri.

 

Det næste byggeri vi besøgte var Ja-Ja architects parkeringshus På Ejler Billes allé.

Jonathan fra Ja-ja architects fortæller hvordan de har valgt at udfordret teglstenen i dette byggeri.

En opløsning af den normale massive teglvæg til lette luftige nærmest brise-soleil agtige facader. En spændende variation i facadeudtrykket er skabt i det smukke samspil mellem sten, corten stål og grønne planter. Desuden sker der en skalering i facadens opdeling, der bliver mønstrene mindre og mindre mod jorden og derved mødes den menneskelige skala tættest ved terræn.

 

 

Foto: Anja Skovdal Danielsen

Foto: Anja Skovdal Danielsen

Det sidste projekt vi besøgte var CF. Møllers projekt, Cobra Have præsenteret af Franz Ødum. Cobra have opkaldt efter Cobra malerne er et projekt i en helt anden skala, med sine 218 lejligheder og 21.000m2, alt udført i tegl. Ud fra lokalplanen er byggeriet skabt med store variationer i volumener, vinduer, altaner, teglsten og fuger der skaber en variation der nedbryder skalaen i store karrebebyggelse.

Særligt smukt tager bygningen sig ud fra fælleden hvor altaner og vinduer forskyder sig og skaber en spændende dynamisk facade. Man kan få associationen til New York via kigget op gennem gaden med forskudte stål altanerne.

 

At våde mursten er smukke kunne vi dog alle konstatere efter dagens tur.

Afslutningsvis søgte vi ud af regnen og i ly på Cafe 8´tallet hvor der blev budt på snacks og drikke.

 

Utrolig hyggeligt og særdeles spændende eftermiddag.

Udgivelsesdato - 3.september 2018
«
»