FREMTIDENS BØRNEHJEM

Fremtidens Børnehjem

I 2014 åbnede døgninstitutionen, Fremtidens Børnehjem. Et hjem til udsatte børn, bygget ud fra principperne om socialpsykologisk byggeri, hvilket skal være med til at skabe mere trivsel og færre konflikter i et institutions miljø.

I byggeriet er der brugt grundfigurer som saddeltag og kviste, så bygningen integreres derfor helt naturligt i det omkringliggende villakvarter. Trods sin anseelige størrelse fremstår børnehjemmet ikke som ét stort byggeri, men som en række mindre forskudte bygningskroppe i forskellige dimensioner. Mest af alt har stedet en form og atmosfære, som er genkendelig for børn, og som er nemt for dem at associere til et ’rigtigt’ hjem og ikke blot et sted, hvor de er blevet institutionaliseret.

Byggeriet blev så vel modtaget, at det skaffede sig en nominering til den prestigefyldte arkitekturpris; Mies van der Rohe Award 2015.

Materialevalget er i tråd med nordisk byggetradition. Tegl og træ kendes fra det klassiske nordiske hus og er gennemgående elementer i børnehjemmets udtryk. Tagene, samt de øst-og vestvendte facader er beklædt med tegl og danner en sammenhængende flade og har et godt samspil med træbeklædningen på gavlene.

”Det har været vigtigt for os, at bygningen lignede et hjem og ikke en institution. Og her har naturmaterialer som tegl og træ været med til at skabe varme og stoflighed”

 Charlotte Schmidt, CEBRA.

Børnehjemmet i Kerteminde
Foto: Mikkel Frost

Fakta om Kerteminde Børnehjem:
Areal: 1.250 m2
Opført: 2012-2014
Arkitekt: Cebra
Bygherre: Kerteminde Kommune

Børnehjemmet i Kerteminde
Foto: Mikkel Frost

En bygning, som lever og ånder

CEBRA arkitekter har skabt et hjem ved at anvende træ og tegl. Tegl beklædningen har en changerende rød struktur, der giver et varmt indtryk. Samtidig ligger børnehjemmet tæt ved fjorden i et roligt og trygt landskab.

Der er anvendt byggeelementer, som undersøgelser viser, at folk er trygge ved og har positive associationer til. De naturlige byggematerialer vil patinere smukt og vil være med til at skabe fornemmelsen af, at der er tale om et sted, der lever og ånder.

Udgivelsesdato - 15.september 2016
«
»