Wasteland – fra affald til arkitektur

Den flotte udstilling hos Dansk Arkitektur Center i København i 2017, er der nu mulighed for at besøge i Kolding. Wasteland fungerer som en vandreudstilling, så viden om cirkulær økonomi og bæredygtighed kan rejse rundt, læs mere: https://lendager.com/strategi/wasteland-udstilling/

Specielt er udstillingens fokus på tegl rigtig spændende at fordybe sig i, og afspejler en tydelig tendens hos danske arkitekter, som er præget af øget fokus på cirkulær tankegang, siger Arkitektkonsulent hos Strøjer Tegl, Anja Skovdal Danielsen, som har besøgt udstilling både i København og Kolding.

Info om en væsentlig faktor for teglsten er, at før 1960’erne blev kalkmørtel anvendt i murstensbyggeri, hvilket muliggjorde at murelementerne kunne skilles ad og teglstenene bruges igen, når huset blev revet ned. Men efter 1960’erne begyndte man at bruge cement i mørtlen, hvilket udfordrer processen for genbrug.

Derudover findes en beskrivelse af projektet “Ressorcerækkerne”, hvor nedrivningsmodne huse skæres op i mindre elementer som upcycles til nye facader, hvilket resulterer i, at murstenene bevarer deres sande værdi. Mursten er derimod gennem tiden hovedsaligt blevet genanvendt til en meget lavere værdi, f.eks. i mindre stykker som fyld i vejmateriale, en proces som kaldes ”downcycling”

Bemærk, at alene i Danmark produceres 1,3 mia. tons affald om året, hvor bygge- og anlægssektoren står for en tredjedel. Udstillingen kommer med bud på, hvordan arkitektoniske greb kan være med til at løse nogle af de globale udfordringer, som verden står overfor.

Samarbejdet med Lendager Group er blevet til mellem Kolding Kommune og Trekantområdet Danmark, med støtte fra Realdania.

Fakta om Wasteland:

Hvor: Saxovej, Kolding

Dato: 10. feb. – 15. april 2018

Tidspunkt: kl. 12 – 17 onsdag – søndag

Lokation: Saxovej, Kolding

Læs mere: https://www.kolding.dk/borger/affald-genbrug/wasteland-fra-affald-til-arkitektur#

Udgivelsesdato - 6.april 2018
«
»